21 erori făcute de utilizatorii mai putin experti in GNU/Linux

images

În introducerea acestui articol voi fi scurt. Am luat doar câteva dintre cele mai frecvente greșeli care fac utilizatorii mai puțin experimentați de Ubuntu (sau alte distribuții Gnu-Linux) în timpul instalării și utilizării sistemului de operare. Lista este cu siguranță incompletă.

Dacă tocmai ați instalat pentru prima dată o distribuție Gnu / Linux, înainte de a face daune mai mult sau mai puțin grave, citiți acest articol și rețineți că orice îndoială este întotdeauna la îndemâna motoarelor de căutare.

1 ) Nu știu dacă Linux acceptă hardware-ul dvs. înainte de instalare. Rezoluția ecranului este blocată la 800 × 600? Nu aveți drivere pentru imprimanta dvs.? Nu există nicio modalitate de a recunoaște adaptorul de rețea? Nimic mai dezamăgitor când se dovedește că hardware-ul pe care îl folosim nu este compatibil cu Linux. Aproape întotdeauna ați fi putut evita acest conflict informându-vă în prealabil sau încercând distribuția Linux în sesiune live.

2 ) Aruncarea de bani prin arderea de CD-uri și DVD-uri. Există încă mulți care ignoră diferitele metode și programe pentru a crea USB live. În general, viteza de citire a unei taste este mai mare decât cea a unui disc optic. Aceasta înseamnă că sesiunea live va fi mai fluidă și fără încetinire, ceea ce va fi mai rapid. Dacă adăugăm faptul că de multe ori trebuie să încercați mai multe distribuții Linux înainte de a găsi cea potrivită, va trebui să cumpărați cel puțin patru sau cinci CD-uri sau DVD-uri. Așadar, vă recomandăm să utilizați un stick USB și să investiți cele patru sau cinci euro scutite într-o bere bună. Este computerul vechi și nu suportă boot-ul de la usb? apoi cumpărați un CD și ardeți    acest program 

3 ) Wubi. În forumurile mele am citit despre unii utilizatori care, după ce au învățat discul Ubuntu și ne-au găsit într-un fișier .exe, au făcut clic pe el crezând că este procedura “normală” de a instala Ubuntu. Este bine să o clarificăm o dată pentru totdeauna: Wubi nu este procedura standard de instalare. Dar, mai presus de toate, este supusă mai multor limitări și are mai multe probleme, inclusiv incompatibilități cu cele mai recente versiuni de Windows. Nu a fost o coincidență faptul că a fost abandonat în cele mai recente versiuni ale Ubuntu.

4 ) Utilizarea versiunilor neacceptate. Mulți fac acest lucru deoarece sunt ferm convinși că PC-urile vechi trebuie să se adreseze software-ului vechi. Alții, deoarece cred că GNOME 2 este de neînvins și Unitatea este cauza tuturor relelor. Alții au găsit, de asemenea, într-un sertar CD-ul Ubuntu 6.06 pe care le-a dat un văr de la finala Cupei Mondiale din 2006. Toate acestea, în ignoranță sau ignoranță completă a riscurilor legate de securitate. După câteva zile, acestea deschid o discuție într-un forum, deoarece nu pot rula actualizări de sistem sau instala programe.

5 ) Dual boot dedicat Ubuntu jumătate din hard disk. Împărțirea “salomonică” a discului dur în două partiții, una pentru Linux și cealaltă pentru Windows, nu este o greșeală. Este mai degrabă o alegere inutilă, care cu timpul se poate dovedi neplăcută. Majoritatea distribuțiilor Linux, atunci când sunt actualizate, ocupă 4 până la 6 GB de spațiu, astfel încât să poată introduce în siguranță o partiție de 8 sau 10 GO. Chiar și după un pic de utilizare cu greu spațiul utilizat va depăși 20/25 GB. Din acest motiv, este practic imposibil să creați partiții mai mari de 50 GB (cel puțin în majoritatea cazurilor). Este mai bine să creați o partiție de date NTFS unde puteți locui documentele cele mai importante și fișierele mai mari (muzică, video, mașini virtuale etc.). Acestea vor fi, de asemenea, ușor accesibile atunci când sunt în Windows.

6 ) Ștergeți Windows. Mulți utilizatori la trecerea la Linux sunt luați din entuziasmul momentului. Ei doresc să rupă orice legătură într-un trecut făcut din defragmentarea enervantă și scanările antivirus. Nici măcar nu luând în considerare faptul că, în cazul în care Windows a fost preinstalat, au plătit, de asemenea, costul licenței (inclusă în prețul PC-ului). Mai devreme sau mai târziu vor întâlni un program disponibil numai pentru Windows care nu funcționează chiar cu Wine sau un serviciu de streaming cu plată care nu suportă Linux.

7 ) Instalați antivirusul. Spus in două cuvinte: nu e nevoie de asa ceva . Dacă nu este necesar să scanați partiția pe care este instalat Windows. Scapă de aceste bunuri.

8 ) Utilizați  centrul de software. Din fericire, a fost șters cu Ubuntu 16.04. Grele, inutile, daune combinate, dacă sunt utilizate de către utilizatorii neexperimentați. Dacă nu doriți să utilizați terminalul pentru a instala pachete utilizate: Gdebi (pentru fișiere .deb unice) și Synaptic (care oferă control complet asupra pachetelor implicate în instalări / eliminări / actualizări), integrează căutarea rapidă “inteligentă” depozit, repararea pachetelor deteriorate etc.).

 

9 ) Utilizați Ubuntu Tweak pentru a instala programe. Acest instrument este un software de la o terță parte, care nu mai este suportat pentru cele mai recente versiuni ale Ubuntu. Cu toate acestea, funcționează bine pentru multe dintre sarcinile sale: curățarea PC-urilor, gestionarea surselor de software, șabloanele de documente etc. Un lucru pe care nu trebuie să-l folosiți este să-l utilizați pentru a instala programe. Descărcați Google Chrome, VirtaulBox, Shutter și alte programe de pe site-urile lor oficiale. Nu spune că nu am spus 😉

10) Adăugați depozite externe nediscriminate. Adăugarea de prea multe ori a software-ului terț (chiar ppa) nu este o idee bună. Motivele sunt mai multe. Nu este întotdeauna posibil să verificați stabilitatea și autenticitatea acestui software. În plus, este legat de întreținerea proiectului, care poate chiar să o ignore, să o abandoneze sau pur și simplu să devină un programator rău și să facă o mizerie. Consecințele pot fi diferite: erori în timpul actualizărilor, probleme de dependență și chei, chiar bug-uri de securitate sau malware. Adăugați dispozitive externe repo numai dacă nu există altă modalitate de a obține un program sau o versiune specială. În cele din urmă, întrebați-vă dacă acest program este într-adevăr necesar și / sau dacă există o alternativă valabilă în repo oficială.

11) Descărcați .deb de pe site-uri “ciudate”. Există site-uri care vă permit să descărcați aceste fișiere, chiar și cele mai comune programe. În afară de faptul că toate acestea “fac multe Windows”, îmi puteți spune doar unul dintre motivele pentru care ar trebui să le instalați în acest fel, în loc să vă bazați pe arhivele Debian/Ubuntu   sau pe site-urile oficiale ale proiectelor individuale?

12) Depozitele externe din /etc/apt/sources.list. Uneori este vina unor ghiduri găsite pe Internet, care adesea spun: “Adăugați următoarele linii în /etc/apt/sources.list”. De fapt, creați doar un fișier în directorul /etc/apt/sources.list.d. De exemplu, dacă trebuie să descărcați programul “Sf.Asteapta” din repo externă, creați fișierul /etc/apt/sources.list.d/Sf.Asteapta.list și scrieți rândurile indicate în ghid. Eu cel puțin fac acest lucru: lăsăm impecabil /etc/apt/sources.list (niciodată nu se știe!) Și nu am întâlnit niciodată probleme.

13) Utilizarea excesivă a Wine. Wine trebuie folosit numai atunci când nu există altă opțiune. Pentru a nu rula programele pe care le-ați folosit mai devreme, pentru care există adesea alternative valabile pentru Linux. În caz contrar, reporniți PC-ul și utilizați Windows (consultați pasul 6).

14) Activați depozitele propuse și porturile de rezervă. Există două repo-uri care sunt dezactivate în mod implicit în unele derivate, cum ar fi Linux Mint. Activarea acestora nu implică prea multe riscuri, dar ele există și este bine să nu uităm. Dacă nu sunteți destul de expert pentru a vă face mici soluții și / sau nu doriți să pierdeți timpul în căutarea în jurul valorii și / sau nu aveți nevoie să instalați pachete în Proposed și Backports, sfatul meu este să le lasati dezactivați.

15) Instalați KDE lângă alte desktop-uri sau programe. De obicei, niciodată nu este o idee bună să instalați alte ( DE ) desktop împreună cu altele (cu excepția cazurilor speciale). Cu toate acestea, unele aplicații individuale GNOME sunt bine integrate cu desktop-uri precum Unity, XFCE și LXDE. Același lucru nu se întâmplă cu software-ul KDE. Acest mediu grafic, de fapt, este un ecosistem complet cu multe programe native, adesea foarte bine realizate (Krita?). Problema este că acestea sunt legate de un număr de biblioteci și dependențe. De asemenea, instalarea unei singure aplicații KDE implică adăugarea unui val de pachete dependente și a bibliotecilor Qt. Ele nu doar ocupă spațiu, ci găsesc adesea programe nedorite (și procesele lor), cu o mai mică consistență (chiar și estetică) a mediului grafic. Sfat: În astfel de cazuri, încercați să instalați pachetele dorite cu opțiunea -no-install-recommends sau, mai bine, cu managerul de pachete Synaptic. Dacă observați că adăugările pe care un pachet Kde sunt încă prea multe, lăsați-le .

16)Dezinstalați pachetele importante. Aveți întotdeauna atenție atunci când eliminați pachetele preinstalate. Ar putea să transfere părți importante ale sistemului. După cum sa menționat în paragraful anterior, utilizați Synaptic.

17) Utilizați contul root sau drepturile administrative atunci când nu este necesar. Nu este o greșeală pe care o fac în atâtea, dar sunt și cei care o fac. Cu sudo și gksudo obțineți permisiuni de administrator. Prin urmare, trebuie să le utilizați numai pentru comenzi și acțiuni de administrare. Niciodată pentru activități obișnuite, cum ar fi utilizarea normală a managerului de fișiere sau navigarea pe Internet cu browserul.

18) Nu te uiti la tutoriale , le citești distras, ai încredere orb în primul. Dacă nu știți cum să efectuați o schimbare a sistemului, consultați întotdeauna ghizii. Cu toate acestea, nu ar trebui să se ia nicio informație atat de sigura . Verificați întotdeauna că ghidul pe care l-ați găsit nu este datat. Mai presus de toate, efectuați verificări încrucișate cu alte pagini care vorbesc despre același subiect.

19) Cereți ajutor și sfaturi pe Facebook sau alte rețele sociale generice. “Computerul nu pornește? A luat foc ? Instalați Lubuntu !!! ». Adevărat, Facebook nu e frecventat numai de trolli, de copii “eroi” și de idioții digitali. Cu toate acestea, atâta timp cât există, cereți întotdeauna mai întâi ajutor în canalele oficiale.

20) Evitați terminalul. Chiar dacă nu știți încă, terminalul este prietenul dvs. Nu vă speriați, deoarece nu este un instrument exclusiv pentru câțiva experți. Nu este ușor sau greu de folosit: este doar o altă modalitate de a vă folosi computerul. Într-adevăr, foarte des, cea mai rapidă și mai eficientă modalitate de a efectua anumite sarcini.

21) La prima problemă reinstalați de la zero. Ați instalat Windows după Ubuntu și acesta din urmă nu mai apare? Ați activat respectivul driver sau ați șters managerul de conectare din greșeală și acum aveți doar linia de comandă? Așteptați să faceți formatul clasic: soluția ar putea fi mai simplă decât credeți.

Vă mai aduceți aminte de alte erori tipice ale sistemului Linux care fac utilizatori nepractici și inexperți? ? Scrie-le în comentarii!

Enjoy!

 

Lascia un commento